Aan de slag als financial controller bij Fincade?

Financial controller: dat klinkt als een interessante functie. Maar wat zijn eigenlijk de dagelijkse werkzaamheden van een (moderne) financial controller? En welke vaardigheden en competenties heb je daarvoor nodig?

De dagelijkse werkzaamheden van een financial controller

De exacte dagelijkse werkzaamheden van een controller verschillen per organisatie. Zo kunnen Finance Control en Business Control (Noot: juist de kreet business control spreekt momenteel tot de verbeelding van velen, terwijl deze tekst daar behalve hier, nergens meer op in gaat.

Deze pagina gaat over Financial Controller vandaar geen extra zoektermen als Business Controller. Over deze functie wordt komende maand een separate landingspagina geschreven) verweven of juist expliciet gesplitst zijn. Maar wat altijd van belang is, is beheersing. Beheersing van alle informatie die de organisatie ter beschikking stelt. Maar beheersing is een breed begrip. Aan welke werkzaamheden moet je dan denken?

  • In de basis ben je verantwoordelijk voor de financiële administratie: de cijfers moeten kloppen. Zo moet je niet alleen regelmatig de grootboeken controleren, maar ook de maand-, kwartaal- en jaarafsluitingen moeten op orde zijn. Noot: dit werk wordt juist ervaren als het minst-sexy. Moeten we dat daarom hier als eerste noemen? Of beter om te benadrukken dat de Financial Controller gebruik maakt van de output van datgene dat de financiële administratie oplevert? Bovendien zijn dit de taken die het eerst in aanmerking komen om ooit vervangen te worden door robotisering. We hebben dit bewust bovenaan gezet om idd aan te geven dat je werkt met de output van de financiële administratie. Laten we daarom op deze positie staan.
  • Daarnaast moet je informatie aanleveren aan het management. Cruciale informatie die nodig is voor de sturing van de organisatie. Die informatie moet uiteraard juist en volledig zijn. Maar misschien nog wel belangrijker: de informatie die je aanlevert moet voldoen aan de informatiebehoefte van het management. Zonder volledige, juiste en tijdige informatie wordt een organisatie immers ‘stuurloos’.
  • Komt er uit de managementinformatie een verschil naar voren? Of heeft het management een vraag? Bijvoorbeeld als de cijfers niet overeenkomen met de budgetten? Dan is het aan jou om hierin te duiken. Jij als Financial Controller bent het financiële geweten van directie en MT.
  • Vaak ben je ook betrokken bij het maken van budgetten, begrotingen en langetermijnplannen. Het is dan aan jou om, op basis van data uit het verleden, aan te geven wat haalbare doelen zijn.
  • Aan alle keuzes die worden gemaakt hangt een risico. Hier komt ook die beheersing weer om de hoek kijken. Je kunt op basis van de relevante wet- en regelgeving en data uit het verleden risico’s identificeren en bewustzijn creëren. Je stelt vragen als ‘Wat past bij de strategie van het bedrijf?’ en ‘Hoeveel risico zijn we bereid om te nemen, gelet op de beschikbare informatie?’. Jij maakt de beslissers in de organisatie bewust van keuzes die gemaakt worden en de gevolgen daarvan.
  • Naast het werken met en analyseren van de cijfers is het ook belangrijk om een gezonde kritische houding aan te nemen. Je geeft gevraagd en ongevraagd advies. Je bent niet alleen het aanspreekpunt voor de budgetverantwoordelijken binnen de organisatie, maar je mag hen ook aanspreken.

Een interessant lijstje dus, en een enorm brede en verantwoordelijke rol! Maar bij Fincade merken we dat het vak van controller de laatste jaren verandert.

De moderne financial controller

De moderne financial controller gaat zich namelijk steeds meer bezighouden met andere zaken dan alleen het beheersen van informatie. Natuurlijk blijven analyses en forecasting belangrijke onderdelen van het dagelijks werk, maar de functie verbreedt zich.

Een financial controller vormt steeds meer de verbinding tussen de financiële administratie, de business, het management en soms ook externe partijen. Daarvoor moet je over veel meer kwalificaties beschikken dan het alleen maar correct kunnen rapporteren van de cijfers. Omdat je met meerdere stakeholders te maken hebt, moet je op alle niveaus effectief kunnen communiceren. En om iedere financiële rapportage van de juiste toelichting te kunnen voorzien, moet je met alle lagen van de organisatie kunnen schakelen. Daarvoor moet je je goed in je stakeholder(s) kunnen verdiepen. Daarnaast moet je goed kunnen samenwerken én kunnen onderhandelen.

Financial controller: een onwijs dynamische baan dus!

Welke vaardigheden heeft een financial controller nodig?

Als moderne financial controller heb je de volgende vaardigheden nodig:

✓    Je bent analytisch sterk.

✓    Je bent resultaatgericht en pragmatisch.

✓    Je bent stressbestendig.

✓    Je bent communicatief vaardig.

✓    Je bent ondernemend.

✓    Je denkt proactief na over optimalisaties binnen je organisatie.

✓    Je geeft advies als het je wordt gevraagd, maar bent zeker niet bang om ook ongevraagd advies te geven.

Heb jij dit in je? En lijkt het een gave functie om naar door te groeien? Neem dan contact op met Fincade!

Waarom Fincade?

Fincade biedt je de kans om door te groeien tot finance controller. Ook als je in een totaal andere richting bent opgeleid, maar wel ontzettend gemotiveerd bent om te leren en te groeien, ben je bij ons aan het juiste adres. (Noot: waarom focussen we expliciet op Financial Controller, terwijl de hele wereld Business Controller wil worden. Zetten we ons dus niet verkeerd op de kaart als we juist focussen op Financial Control? Deze pagina gaat over Financial Controller vandaar geen extra zoektermen als Business Controller. Over deze functie wordt komende maand een separate landingspagina geschreven)

Door onze unieke combinatie van werken en leren binnen de Fincade Finance Academy bieden we je continu persoonlijke begeleiding en coaching on the job, waardoor je razendsnel groeit. Daarnaast werk je bij Fincade voor verschillende opdrachtgevers, waardoor je kunt ontdekken welke organisatie het beste bij jou past.

Dit is je kans! Start nú bij Fincade.

Bekijk onze vacatures

Fincade

Fincade (voorheen Qompetence) staat voor FINance CAreer DEvelopers. Wij geven starters en young professionals de kans om de allerbeste finance professionals te worden. En daar plukken onze opdrachtgevers de vruchten van.

We zijn een betrokken, open en ambitieuze organisatie. Bij ons staan mensen op de eerste plaats, altijd. We zijn betrokken bij onze professionals en onze opdrachtgevers. En net zo ambitieus als zij.