Finance Traineeship afgerond, en nu? POP!

30-08-2018

In een Finance Traineeship word je in een bepaalde periode klaargestoomd tot een gewilde Finance professional. Maar wat gebeurt er eigenlijk na die periode? Word je losgelaten, in het diepe gegooid, auf wiedersehen, goodbye? Mariska de Boer, HR manager bij Fincade, vertelt je over coaching, begeleiding en het Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP).  

Finance Traineeship van twee jaar

Als Finance trainee bij Fincade doorloop je een tweejarig traject. We hebben twee smaken. Je doet één lange opdracht bij een opdrachtgever waarna je naar die klant mag overstappen. Of je doet in die twee jaar meerdere opdrachten voor meerdere opdrachtgevers en je blijft dat soort opdrachten gewoon voor ons doen, ook na die twee jaar.

Het doel van ons Finance Traineeship is om jou in twee jaar tijd te ontwikkelen tot een Finance professional die klaar is voor de toekomst en van toegevoegde waarde is voor elke Finance afdeling. We laten je zoveel mogelijk zien en leiden je zowel op vakinhoudelijk als op persoonlijk vlak op. In de twee jaar Traineeship doe je wel vijf jaar werkervaring op. Je leert superveel bij de klant waar je wellicht na je Traineeship in dienst treedt. Of je ziet misschien wel drie verschillende bedrijven van binnen en leert telkens nieuwe werkzaamheden. Je netwerk wordt groter en je wordt door Fincade gestimuleerd om steeds een stapje verder te zetten in je financiële carrière. En daarbij coachen we je natuurlijk.

Finance Traineeship is het fundament van je Finance carrière

En dan, na twee jaar ben je ’klaar’ met je Finance Traineeship. Balen. Of niet? Nee, natuurlijk niet! Je hebt net het fundament voor de rest van je financiële carrière gelegd, ontdekt waar je goed in bent (of juist niet!) en misschien heb je al wel een voorkeur ontwikkeld voor een bepaalde branche of bedrijfstak. Misschien heb je tijdens je Traineeship nieuwe persoonlijke ambities ontwikkeld. Of de ambities die je al had zijn alleen maar versterkt, dat kan natuurlijk ook – goede zelfkennis ;) Je hebt ook kunnen ontdekken dat het beeld dat je van een bepaalde functie had niet helemaal klopt met de werkelijkheid.  

Met andere woorden, je hebt je enorm ontwikkeld. En blijf je bij ons, dan gaat dat gewoon door!

Jouw Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP)

Een vraag die mij vaak wordt gesteld is of de coaching en begeleiding na afronding van het Traineeship stoppen. Nee! Sterker nog, we gaan vanaf dat moment heel gericht met elkaar in gesprek om een Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP) op te stellen. Het doel van zo’n POP is om jouw ambitie te vertalen naar hele concrete doelen, zodat je ieder jaar ontwikkelstappen kunt zetten om dichterbij je einddoelen te komen.

We gebruiken hiervoor een formulier dat voorafgaand aan het gesprek wordt ingevuld. Zo kom je goed voorbereid aan tafel en kunnen we meteen de diepte in. Mijn rol hierin is om jou een spiegel voor te houden. Zijn je doelen SMART (een lange afkorting voor concreet en bondig) geformuleerd? Zijn er externe invloeden waardoor je ambitie wellicht bijgesteld moet worden? Welke kwaliteiten bezit je al van nature? Ga je echt buiten je comfort zone treden om zo dichter bij jouw doelen te komen?

Het ontwikkelen van mensen zit hem in het ontwikkelen van kennis, maar wat mij betreft misschien nog wel veel meer in het toepassen van vaardigheden. Hoe breng je een belangrijke boodschap over aan je manager, terwijl hij of zij ontzettend druk is en eigenlijk geen tijd voor je heeft? Hoe kun je een team met minder gemotiveerde mensen meekrijgen zodat je als afdeling beter presteert? Enzovoort. Dit zijn vaak niet de onderdelen die je leert in een studie, maar juist in de praktijk. Tijdens het Finance Traineeship is het opleidingsprogramma zo’n beetje 50/50 verdeeld in kennis en vaardigheden. De grootste stappen zet je daarna in de praktijk.

Jij bepaalt, wij coachen en begeleiden

Ik vind de POP-gesprekken ontzettend leuke gesprekken. Het geeft mij heel veel voldoening om te zien hoe iemand, vijf jaar na de start in het Traineeship, is opgeklommen naar bijvoorbeeld de functie van Business Controller met leidinggevende verantwoordelijkheden bij een multinational. Op zo’n moment ben ik trots op de coachende rol die wij bij Fincade hebben gehad in de ontwikkeling van zo’n high potential.

Moraal van het verhaal: jij bepaalt wat er na je Finance Traineeship gebeurt. Jij bepaalt welke kant je binnen de Finance op gaat en welke stappen je hiervoor wilt zetten. Wij ondersteunen en begeleiden je tijdens dit proces en we vinden het tof om te zien hoe snel je ontwikkelt!

Ga naar de vacatures

Auteur: Mariska de Boer

Direct contact Naar onze blog
Hr-Manager-Finance