Hoe kom ik als starter aan mijn droombaan?

12-05-2021

Oké je bent net uit de collegebanken en op zoek naar je eerste baan. Je lijstjes over je kwaliteiten en interesses liggen al klaar. Nu nog die ene baan erbij vinden! Je bekijkt de ene vacature site na de andere. Na een lange dag zoeken en reageren op functies, heb je eigenlijk geen idee waar je nou op hebt gereageerd… Dit moet morgen anders! Maar hoe ga je dit aanpakken? In dit artikel geef ik je een aantal tips.

Bellen,.. bellen,.. bellen….

Je hebt het vast al vaker gehoord. Maar door de recruiter zelf te bellen kun je vragen stellen over de baan. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt over je vragen en schrijf die ook op. Denk hierbij aan vragen als hoe ziet een werkweek eruit of wat is de samenstelling van het team waar ik in terecht kom? Maar ook de vraag over wat zij zoeken in een kandidaat kan je nuttige informatie bieden. Zo kan jij namelijk inschatten of jij in dat plaatje past of niet. Let hierbij wel op dat je geen vragen stelt die in de vacature tekst staan of die makkelijk te vinden zijn op de website! Wat verder nog een voordeel is aan het bellen, wanneer je dan na wikken en wegen besluit te solliciteren, dan kent de recruiter je naam al. Zo sta je weer een streepje voor.

Doorgroeimogelijkheden

Als starter is het niet altijd makkelijk om een functie te vinden die gelijk past bij al je wensen. Vaak is het belangrijk dat je eerst praktijkervaring opdoet. Wees hierin dan ook realistisch. Het liefst zouden we natuurlijk allemaal gelijk beginnen bij onze droombaan, maar hiervoor moet je eerst investeren. Moet je dan de eerste de beste baan aannemen? Nee zeker niet. Wees hierin wel kritisch. Ga na wat de doorgroeimogelijkheden zijn binnen het bedrijf of hoe deze functie je dichter bij je droombaan kan brengen.

LinkedIn

Ben je benieuwd hoe je bij je droomfunctie komt of hoe personen binnen die organisatie zijn doorgegroeid. Zoek ze eens op, op LinkedIn! Het kan je inspiratie geven over hoe je op die gave functie terecht komt of inzicht over hoe de doorgroeimogelijkheden binnen een bedrijf zijn. Als meerdere mensen binnen korte tijd weggaan bij een bedrijf, zegt dat mogelijk iets over de sfeer of doorgroeimogelijkheden. Trek hierbij ook eens de stoute schoenen aan en bericht iemand met de vraag of je hem of haar eens wat vragen mag stellen over zijn of haar carrière pad. Nee heb je, ja kan je krijgen!

Traineeships

Nog niet weten welke baan bij je past hoeft geen nadeel te zijn. Er zijn veel Traineeships, waarbij je de mogelijkheid hebt om bij verschillende organisaties te kijken en diverse functies kunt vervullen. De enige JOB HOPPING die goed op je cv staat! Daarnaast zijn er veel Traineeships, waarbij het niet uitmaakt wat voor een achtergrond je hebt, maar waarbij ze kijken naar wie je bent als persoon. Je kan namelijk alles leren, met een goeie motivatie!

Wil jij een keer samen met iemand nadenken over wat een goeie start kan zijn voor jouw carrière? Neem dan contact op met mij (Milou 06-38070403). Ik kijk graag met je mee over wat er bij je past!

 

Auteur: Milou Peeters

Direct contact Naar onze blog