Carrière maken als business controller bij Fincade

Business controller: dat klinkt als een interessante functie. Maar wat doet een moderne business controller eigenlijk? Wat is het verschil met een financial controller? En welke eigenschappen en competenties heb je als business controller nodig?

Wat doet een business controller?

Als business controller is het een van je belangrijkste taken om, op basis van verschillende rapportages, het management van een organisatie van adviezen te voorzien. Dit zijn voornamelijk adviezen over strategie: hoe kan het bedrijf nog efficiënter werken? Nog beter worden? Nog verder groeien?

Daarvoor worden maandelijks rapportages gemaakt. Over de financiële resultaten, maar ook over budgetten en niet-financiële gegevens. Deze rapportages moeten worden geanalyseerd toegelicht. Waarom worden bepaalde resultaten niet, of juist wel gehaald? Hoe zijn afwijkingen in budgetten te verklaren? Hierbij moet je ook kijken naar trends en ontwikkelingen in de markt. Vervolgens is het aan jou om voorspellingen en aanbevelingen te doen die ervoor zorgen dat het management de gestelde doelen kan behalen.

Kortom, als business controller ben je de sparringpartner van het management. Een onwijs uitdagende functie!

Wat is het verschil tussen een business controller en een financial controller?

Een financial controller richt zich met name op de financiële rapportages en resultaten: kloppen alle cijfers? Terwijl een business controller zich meer richt op de interpretatie van de cijfers en op basis daarvan keuzes maakt voor de toekomst: welke kosten kunnen we besparen? Welke processen kunnen efficiënter?

Welke eigenschappen zijn belangrijk voor een business controller?

Als business controller heb je veel contact met het management. Daarom is het belangrijk dat je communicatief sterk bent en sterk in je schoenen staat. Je moet ook initiatief durven nemen: niet alleen gevraagd, maar ook ongevraagd advies durven geven. Daarnaast moet je goed zelfstandig kunnen werken. Bovendien is het belangrijk dat je gek bent op cijfers en een goed analytisch vermogen hebt, maar ook met een creatieve blik naar de (nabije) toekomst kunt kijken.

Hoe word ik business controller?

Lijkt het je wel wat om carrière te maken als business controller? Bij het behalen van je diploma heb je hoogstwaarschijnlijk niet direct de juiste ervaring om te starten als business controller. Daarom biedt Fincade je nu de kans deze ervaring versneld op te doen. Met ons Finance Traineeship [link] brengen we jou in twee jaar tijd op een niveau waar een ander vier tot vijf jaar voor nodig heeft.

In je eerste maand doorloop je een groot aantal trainingen, waarin hard skills en soft skills worden afgewisseld. Denk hierbij onder meer aan:

✓    accounting;
✓    financiering;
✓    LEAN management;
✓    reporting;
✓    advanced excel;
✓    werken met geautomatiseerde financiële systemen;
✓    personal branding;
✓    gespreksvaardigheid;
✓    schrijfvaardigheid.

Na deze eerste maand ga je al aan de slag bij een van onze klanten. Daar start je bijvoorbeeld met het opstellen van budgetten en rapportages. Of je ondersteunt bij het opstellen van de jaarrekening en het maken van de maandrapportages. En je helpt met het doorrekenen van scenario’s, het analyseren en optimaliseren van processen en het analyseren van de verschillen in forecast en actuals.

Heb je de juiste eigenschappen voor een business controller? En lijkt ons Finance Traineeship je wel wat? Neem dan contact op met Fincade!

Waarom zou je business controller bij Fincade worden?

Fincade biedt je de kans om je finance carrière écht een vlucht te laten nemen en door te groeien tot business controller. Ook als je in een totaal andere richting bent opgeleid, maar wel ontzettend gemotiveerd bent om te leren en te groeien ben je bij ons aan het juiste adres.

Door onze unieke combinatie van werken en leren binnen de Fincade Finance Academy [link] bieden we je continu persoonlijke begeleiding en coaching on the job, waardoor je razendsnel groeit. Daarnaast kun je bij Fincade voor verschillende opdrachtgevers werken, waardoor je ontdekt welke organisatie het beste bij jou past.

Lijkt dat je wel wat? Dan komen we graag met je in contact!

Bekijk nu onze vacature

Fincade

Fincade (voorheen Qompetence) staat voor FINance CAreer DEvelopers. We geven starters en young professionals de kans om de allerbeste finance professionals te worden. En daar plukken onze opdrachtgevers de vruchten van.

We zijn een betrokken, open en ambitieuze organisatie. Bij ons staan mensen op de eerste plaats, altijd. We zijn betrokken bij onze professionals en onze opdrachtgevers. En net zo ambitieus als zij.

Geïnteresseerd geraakt in een job bij Fincade en heb je daar vragen over? Neem dan contact met ons. Wij spreken je graag!