Ballast Nedam wil Project Controllers met bouwkundige achtergrond

Ballast Nedam wil het meest competitieve bouwbedrijf zijn en standaard behoren tot de top-3 in Nederland. Zij zien hun medewerkers als het belangrijkste kapitaal en willen hen onder meer boeien en binden met uitdagende projecten waar zij hun expertise, liefde voor het vak en ondernemerschap in kunnen leggen. Voor aanstaande Project Controllers krijgt dit een speciale betekenis. Glenn Hommering (Finance Director Operations Control bij Ballast Nedam Construction) heeft Fincade namelijk gevraagd Project Controllers met een bouwkundige of civiel technische achtergrond voor hen te zoeken. Waarom en hoe dat gaat werken lees je hier!

Wie zoeken we?

Is het goed kunnen managen van projecten een (onderdeel van) je ambitie? Wil je verantwoordelijk zijn voor het totaal van een bouwproject? Dan ben je niet alleen thuis op het technische-, maar ook op het financiële vlak. Bij Ballast Nedam krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen tot project controller.

Waarom?

Hommering: “Onze projecten worden complexer en steeds meer verschuiven technische risico’s van opdrachtgever naar de aannemer. Mede hierdoor zijn wij op zoek naar project controllers die ook technische kennis hebben. De gedachte is dat iemand met een gedegen technische achtergrond beter relaties kan leggen tussen een planning en het uit te voeren werk, beter kan “challengen” of met de juiste hoeveelheden is gecalculeerd.

Wat doet een project controller precies?

Een project controller beheerst het project vanuit een financieel oogpunt. Hij bewaakt of het project technisch uitgevoerd kan worden binnen het vooraf gesteld (tender)budget. Dit wordt gedaan door relaties te leggen tussen geld, organisatie, tijd (planning), informatie en kwaliteit.

Door proactief het projectteam te informeren over de financiële stand van zaken, bewaken of aan contractuele verplichtingen wordt voldaan, het opstellen van een financiële rapportage door gesprekken te voeren met budget verantwoordelijken waarbij een gedegen risico en kansen analyse hoort.

Als Project Controller kan het zijn dat je aan meerdere kleine projecten werkt. In dat geval zit je op kantoor en is het belangrijk dat je regelmatig de projecten bezoekt om feeling te houden. Maar als je aan projecten van tientallen miljoenen euro’s tot een miljard euro werkt, dan zit je echt ‘op een project’. Dan zit je in de keet en maak je nog meer onderdeel van het team uit. “Startende Project Controllers willen we in dit soort projecten plaatsen. We willen zien hoe zij daar acteren, want daar zitten de risico’s.”, aldus Hommering. 

Ballast Nedam-Smal

Eigenschappen

Hommering: “We zijn een aannemersbedrijf waarin we direct met elkaar communiceren. Eerlijk en recht voor z’n raap. Dan moet je wel een beetje body hebben en weerstand kunnen bieden. In de rol van Project Controller communiceer je met alle lagen van de organisatie. Soms sta je letterlijk in de modder te praten met een uitvoerder of werkvoorbereider over de gang van zaken. En op andere dagen leg je uit aan de directie hoe het project ervoor staat. Als het spannend is op een groot project, dan zijn alle lagen uit de organisatie ermee bezig. En dan wordt er ook aan je getrokken, dus je moet ook standvastig en stressbestendig zijn.  

Als Project Controller bereik je het meeste als je laat zien dat je interesse hebt in het werk van je collega’s. Door bijvoorbeeld af en toe naar buiten te gaan, de keet in te stappen en met de uitvoerders en projectleider te praten. Buiten vind je de informatie en die gesprekken doen wonderen voor wederzijds begrip en respect.

Begeleiding

Om de praktijk te leren kennen loop je om te beginnen een half jaar mee in de uitvoering. Je gaat bijvoorbeeld met een uitvoerder of werkvoorbereider op pad en/of kijkt mee met de calculatieafdeling zodat je de processen eigen maakt en snapt wat er buiten gebeurt. Op deze manier ben je later namelijk beter in staat om de juiste vragen te stellen. Daarna word je gekoppeld aan een senior Project controller die je introduceert in de wereld van project control. Hij legt je onder andere uit hoe een financiële projectrapportage tot stand komt en welke rol risico’s spelen.

“Als project controller leg je de basis voor je toekomst. Je wordt een hele sterke bouwkundige als je ook dat onderdeel goed beheerst.”

Toekomst

Als je een techneut bent met affiniteit voor finance, dan heb je in deze functie ‘the best of both worlds’. Je versterkt je basis en daarmee kun je binnen de organisatie alle kanten op. Kies je met je technische achtergrond voor project controlling, dan kan je daar echt heel ver mee komen. En als je weer terug wilt naar de techniek, dan helpt die financiële kennis je projecten als de beste te bewaken. Het verbreedt je totale functioneren in de aannemerswereld.”, vertelt Hommering. “Onze mensen laten groeien is één van onze doelen. En een voordeel van werken bij Ballast Nedam is de omvang van de organisatie, er zijn veel mogelijkheden om door te kunnen groeien. Maar daar ben je zelf verantwoordelijk voor!”

 Vind hier jouw finance professional 

Terug naar het overzicht
Glenn - Finance - Ballast