De weg naar je eerste opdracht

Nadat je onze sollicitatieprocedure hebt doorlopen, heb je een belangrijke stap in je carrière gezet. Je weet dat je voor een gaaf opleidingstraject hebt gekozen. Maar Fincade zelf ken je dan natuurlijk nog niet zo goed. Dat verandert in de loop van je eerste maand. Zo ook voor Timo de Koeijer. Hier vertelt hij over zijn kennismaking met Fincade.

Timo: “Samen met drie andere nieuwe trainees startte ik aan het begin van de maand. Na het doorlopen van diverse trainingen wisten mijn drie collega’s al waar zij konden gaan starten. Ik nog niet. Maar in de laatste week van die eerste maand was het voor mij ook zo ver. In mijn gesprekken met de managers had ik aangegeven wat goed bij mij zou kunnen passen en zij wisten een match te vinden.”

Yes, een eerste opdracht

Het was accountmanager Sjoerd Streekstra die Timo een opdracht aanbood. “Toen stroomde mijn hoofd over van de vragen. Welk bedrijf? Welke functie? Voor hoelang? Wat ga ik dan precies doen? Wat voor collega’s? Waar is het bedrijf gevestigd? Hebben ze er een goede kantine? Op het grootste gedeelte van deze praktische vragen had Sjoerd een antwoord. Niet op allemaal, maar die vragen kun je zelf gaan stellen in je gesprek met de klant. Na die eerste informatie ben ik mij gaan verdiepen in het bedrijf en de functie. Het bleek om een rol als Project Controller te gaan bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen, bouwen, installeren en vervoeren van offshore-faciliteiten voor de olie- en gasindustrie. Voor de duur van 23 maanden.” zegt Timo.

Voorbereiding op een intake gesprek

In die 23 maanden kan Timo zich ontwikkelen van Projectadministrateur en Project of Business Controller. Hij wordt dan begeleid door Fincade en na 23 maanden heeft hij de keuze om bij Fincade te blijven of om in dienst te gaan bij zijn opdrachtgever.

Timo: “Zo alles op een rijtje zettend vind ik het een te gekke kans waar ik volledig voor wil gaan. Ik startte dus met de voorbereidingen voor het intake gesprek. Want ik zag het wel zitten, maar ze moesten het ook nog met mij zien zitten natuurlijk.  Ik ben mij gaan verdiepen in het bedrijf door de hele website uit te pluizen. Maar ook in wie is mijn gesprekpartner? Zijn LinkedIn-profiel bekijken, dat soort dingen.

De volgende stap is dat je het gesprek gaat voorbereiden met de accountmanager. De eerste vraag van Sjoerd was: Timo, wie ben je? Ja… goede vraag. Ik ben zo veel, waar moet ik dan beginnen? Sjoerd kent zijn klant goed. Hij vertelde mij dat het overbrengen van mijn ambities en het vertellen wie ik als persoon ben voor deze klant bepalend zou zijn. En juist het onder woorden brengen van die twee aspecten vond ik nog heel lastig.

Heldere en directe feedback kreeg ik na deze voorbereiding mee. In de auto terug naar huis passeerde de dag nog eens door mijn hoofd. En keer op keer bleef de vraag ‘wat wíl ik eigenlijk vertellen?’ bij mij binnenkomen. Dus ook ’s avonds dacht ik nog na over hoe ik mijn ambities het beste onder woorden kon brengen. Door dit voor mijzelf op papier te zetten kreeg ik steeds meer vertrouwen in het aanstaande gesprek” aldus Timo.

En, wanneer kun je beginnen?

Na nog een korte herhaling van de voorbereiding was het de volgende dag dan eindelijk zo ver. Tijd voor het gesprek. Aangekomen bij het bedrijf was Timo eerst nog wat gespannen, maar dat veranderde snel.

Timo: “Mijn verwachting was dat mijn gesprekspartner, de Business Controller, eerst uitgebreid over zichzelf en het bedrijf zou gaan vertellen. Maar direct nadat hij was gaan zitten stelde hij mij de vraag: “Timo, wie ben je?” Een vraag waar ik twee dagen geleden niet goed van wist hoe ik die moest beantwoorden. Maar nu, door het voorbereiden en het bewust stilstaan bij deze vraag, wist ik precies wat ik wilde vertellen. Het werd uiteindelijk een heel ontspannen gesprek, en geen vragenvuur. Voor ik het wist ging het gesprek eigenlijk al over een gemeenschappelijke interesse. Terwijl ik het gevoel had dat we nog lang niet alles besproken hadden, eindigde het gesprek al met de vraag: “en, wanneer kun je beginnen?”

Er helemaal klaar voor

Met een onwerkelijk maar vooral ontzettend blij gevoel stapte ik weer in de auto. De volgende dagen heb ik mij nog verder verdiept in het onderwerp Project Control door het volgen van een aanvullende module in mijn opleiding en nu ben ik er helemaal klaar voor!”

Wil jij dit ook? Solliciteer nu!

Terug naar het overzicht
Timo-Finance-Professional