Op je 25e al Business Controller bij Nationale Nederlanden | 10 vragen aan Martijn Mullink

Martijn Mullink is 28 jaar en heeft het in zijn 3,5 jaar bij Fincade geschopt tot Business Controller bij Nationale Nederlanden. Daar zijn we natuurlijk trots op. We hebben hem weer eens opgezocht en aan 10 vragen onderworpen. Want hoe flik je dat?

Kort curriculum Martijn

Naam: Martijn Mullink
Leeftijd: 28 jaar
Opleiding: Bsc Business administration, Msc Marketing, Msc International business & Management
Periode bij Fincade: sept 2013 tot juli 2017 
Huidige organisatie: Nationale Nederlanden
Huidige functie: Business Controller

Wat was de belangrijkste reden om te gaan werken bij Fincade?

“Na de afronding van mijn master, wist ik eigenlijk nog niet goed wat ik wilde. Maar Finance trok me wel. Een start bij Fincade was voor mij daarom logisch; eerst verder ontdekken wat bij mij past om daarna de overstap te maken naar een vaste plek.”

En is dat gelukt? Heb je bij Fincade ontdekt welke kant je op wilde? 

“Eerlijk gezegd ontdekte ik eerst wat niet bij mij past. Ik heb een periode voor een zorginstelling in Zeeland gewerkt, de belangrijkste les die ik daar heb geleerd is dat de Zeeuwse cultuur en ik nogal botsen. Een bedrijfscultuur waarin ik een bepaalde vrijheid krijg, dat past beter bij mij. Gelukkig kwam Nationale Nederlanden op mijn pad. Die vrijheid heb ik hier wel gevonden. Ik was met een reden gestart in het traineeship; ik wilde ontdekken wat bij mij past en na 23 maanden de overstap maken naar een gaaf bedrijf. Dat is gelukt!”

Je zou starten in een ondersteunende functie, maar nu ben je Business Controller. Vertel!

“Klopt, voordat ik goed en wel gestart was kwam op mijn vijfde werkdag mijn leidinggevende naar mij toe met het bericht dat een van de Business Controllers ging vertrekken. Hij stelde mij de vraag: zou je het willen proberen om Business Controller te worden? Natuurlijk vond ik het wel spannend maar ik dacht ook: laten we dat maar proberen. Waarom niet? Hoe bang ben je om te falen?

Zo werd ik op mijn 25e dus Business Controller, dat kan niet iedereen zeggen. En natuurlijk heb ik geluk gehad. Maar die trein komt maar één keer langs, en dan moet je er wel opspringen.

Ik had één maand overdracht met de vertrekkend Business Controller, maar daarin komt nooit alles aan bod. Ik moest daarna bijvoorbeeld werken met documenten die niet door mij gemaakt waren. Dan weet je niet waarom iets is gemaakt zoals het is gemaakt, welke aannames zijn er gedaan voor de budgetten? Ik kon wel altijd vragen om hulp, en de vrijheid om het daarna op mijn manier verder op te pakken past ook weer goed bij mij.”

En toen was je opeens Business Controller? Hoe bevalt je dat?

“Voordat ik ging starten in die functie moest ik nog wel een aantal toetsen maken om te bepalen of je wel geschikt bent voor de functie. Ik ben geen typische Controller. Ik ben ‘geel’, wat staat voor interactief, dat is niet echt typerend voor de doorsnee Business Controller. Veel collega’s zijn ‘blauw’, wat staat voor consciëntieus. Ik ben wat dat betreft een vreemde eend in de bijt in de wereld van Finance.”

Een vreemde eend in de bijt; wat merk je daar in de dagelijkse praktijk van?

“Ik ben niet zo van de deadlines. Mijn vriendin zou wel zeggen dat ik structuur heb, maar het komt niet zo over. Agenda, lijstjes... niet echt mijn ding.

Iemand die hartstikke ‘blauw’ is, heeft voor een maandafsluiting een dagelijkse planning. Prima, die helpt mij herinneren, maar dat past niet bij mij. Ik kan mij een dag vergissen, maar de lijst komt af.”

Kan je wat meer vertellen over wat je dagelijkse bezigheden zijn?

“Wat altijd terugkomt is de maandafsluiting, dat proces duurt ongeveer 10 dagen. Aan het begin van de maand zie je wat er de vorige maand is gebeurd en kijk je of alles op orde is. Die cijfers ga je analyseren en je maakt een nieuwe forecast met de manager die verantwoordelijk is voor het budget. De rest van de maand ben ik druk met zaken de rondom integratie van een bedrijf dat wij hebben overgenomen en bijvoorbeeld ook met de middellange termijn planning, businesscases en andere adhoc zaken. 

Ik zit ongeveer 70% van mijn tijd achter mijn scherm en voor die andere 30% van de tijd ben ik in gesprek. Elke maand voer ik gesprekken met verschillende managers over de cijfers. Daarnaast neem ik deel aan meetings over businesscases en andere financiële vraagstukken. Ik vind het leuk om met cijfers bezig te zijn, te puzzelen en modelletjes te bouwen. Als ik er dan ook nog een beetje bij kan praten... “

Heb je wel eens wakker gelegen van iets dat in je opdracht is gebeurd?

“Ik vond het heel spannend om de eerste keer in het Management Team van de afdeling te verschijnen. Maar echt wakker gelegen? Nee, daar ben ik niet echt het type voor. Het is ook maar werk. Je kunt jezelf zo verantwoordelijk maken zoals je zelf wil, maar dat gaat niet ten goede van je leven, denk ik.”

Wat is je belangrijkste leerpunt geweest?

“Cliché maar waar: fouten maken, daar leer je het meeste van. Het is fijn als je fouten mag maken. Nog een cliché: ga uit je comfortzone! Heel veel mensen vinden het niet nodig om dit te doen, maar ik ging bijvoorbeeld studeren in het buitenland. Ik denk dat juist dat de momenten zijn waar je heel veel van leert.

Ik heb geleerd dat zelfvertrouwen belangrijk is, hierbij heeft feedback mij het beste geholpen. Collega’s die tegen me zeggen dat ik het goed heb gedaan. Daardoor heb ik nu het gevoel: ik kan echt wel wat.”

Heeft je periode bij Fincade je geholpen bij je huidige baan?

“Ik vind het belangrijkste dat je ontdekt wie je zelf bent. Daar helpt Fincade je bij. Waar loop je tegenaan en hoe ga je daar mee om? Ik heb veel gehad aan gesprekken met Marco de Ruiter en John Verhorst. John heeft mij voor een beoordeling eens omschreven wat voor persoon ik ben, die omschrijving was zo treffend. Ik wist het zelf nog niet, maar het klopte precies. Daar heb ik heel veel aan gehad. “

Heb je een advies voor huidige starters?

“Wees je bewust van je eigen kunnen. Maar ik weet ook dat je dat dan eigenlijk nog niet bent en kunt zijn in die fase. Je hebt die jaren bij Fincade nodig om het te ontdekken.”

Wil jij dit ook? Solliciteer dan nu!

Terug naar het overzicht
Business Controller - Martijn