De ervaringen van Wouter in het Finance Traineeship

Als je het tien Fincanen vraagt, hebben ze tien keer een andere achtergrond. Wat drijft hen dan toch naar een Finance Traineeship en wat komen ze daar in tegen? We vroegen het aan bedrijfseconoom Wouter van den Berg, finance professional sinds december 2016.

Ambitie in de richting van controlling

“Ik heb gekozen voor een studie Bedrijfseconomie omdat ik goed kan rekenen en handig ben met cijfertjes. Accountancy heb ik ook overwogen omdat in die branche veel geld wordt verdiend. Maar toen ik tijdens mijn studie met dit vak aan de slag ging merkte ik dat ik liever bezig was met wat er nog gaat gebeuren dan met wat er al is gebeurd. Een positie in de richting van controlling trok mij dus meer.”

Zo kwam Wouter ook bij Fincade terecht waar hij startte in het Finance Traineeship.

“Na de eerste maand met trainingen bij Fincade ben ik gestart bij Samskip, een internationaal transportbedrijf. In eerste instantie ging ik op de Finance afdeling aan de slag met cost accounting.

Ik had twee maanden de tijd om ingewerkt te worden door een medewerker die ging vertrekken. Zij had veel kennis van het operationele programma waarin alle transporten en onderhoud werden gepland en waarin facturen werden geboekt. Ik merkte al snel dat ik bepaalde leveranciers ging herkennen en steeds sneller verbanden wist te leggen tussen bepaalde acties en kosten. Als er een onvolledige factuur was wist ik een manier te vinden om de goede informatie erbij te zoeken.”

Verbeterslagen in het proces

“In de tijd dat ik nu werkzaam ben bij Samskip heb ik heel veel verbeterslagen kunnen maken op de Finance afdeling. Zo wordt bijvoorbeeld wekelijks een Excel-format gevuld met informatie over de transporten. Voorheen kostte dat wel drie tot vier uur per week. Ik heb nu zelf een handig format gebouwd waardoor ik er nog maar een uurtje per week mee bezig ben.

We zijn ook bezig om het softwarepakket meer standaard formules te leren. Nu rekenen we nog veel met de hand uit, maar eigenlijk is er heel veel te standaardiseren. Daarmee loop je minder risico op fouten én gaat het werk sneller.

Het signaleren van issues in het softwarepakket, daar ook oplossingen voor te bedenken en te implementeren is ook een onderdeel van mijn werk.

Een laatste voorbeeld van belangrijke verbeterslag die ik heb kunnen maken is een nieuwe formule waarmee we realistischere schattingen kunnen opnemen voor de maandafsluiting. Er is al zo veel data in huis, die informatie heb ik bij elkaar gebracht in een formule.”

En dan toch controlling

“Het signaleren van issues en daarna het bedenken en toepassen van verbeteringen vind ik heel erg leuk aan mijn werk. Hierdoor blijft er meer tijd over om naar andere zaken te kijken. Zo kan ik me nu ook meer verdiepen in controlling door mee te kijken met de controllers en voortijdig problemen te signaleren. Als bepaalde kosten opeens omhoog gaan, check ik bij de controller of hij hier van op de hoogte is en het meegenomen heeft in zijn begrotingen. 

Door op die manier vooruit te kijken voorkom je dat je aan het einde van de maand grote verschillen hebt tussen je verwachte- en daadwerkelijke kosten.”

Persoonlijke groei

“Ik heb het gevoel dat ik op de afdeling goed in de groep lig. Mensen komen vaak naar mij toe als ze ergens niet uitkomen of als iets uitgezocht moet worden. Ook als het over zaken gaat waar ik eigenlijk zelf ook nog niet zoveel van weet. Het is fijn om te merken dat collega’s zo veel vertrouwen in je hebben.

Naast dat ik veel geleerd heb over de transportwereld ben ik ook gegroeid in mijn communicatieve vaardigheden. Daarin heb ik mijzelf ook echt uitgedaagd. Ik werd bijvoorbeeld altijd bloednerveus als ik voor een groep moest staan. Daarom ben ik bij Fincade Exceltrainingen gaan geven. Over Excel wist ik al veel maar mijn didactische vaardigheden wilde ik nog ontwikkelen. Hierbij heeft mijn vriendin mij ook geholpen, zij staat dagelijks voor de klas en kon me dus een aantal tips geven. De verlegenheid en onzekerheid die ik eerder had ebben weg. Ik heb daar in mijn werk geen last meer van.”

Ontwikkelpunten

“Als business controller moet je kennis hebben van de business en kunnen rekenen met een bepaald format, die combinatie ligt mij wel. Verder zou ik wel graag nog meer willen leren over consolidatie en het opbouwen van een jaarrekening.

Ondertussen heb ik vakinhoudelijk veel geleerd, maar mijn ambitie is om uiteindelijk een leidinggevende rol te vervullen. Daarom wil ik nog aan de slag met mijn soft skills. Als je resultaten waarin een fout is gemaakt of tegenvallende resultaten moet verantwoorden aan een directie, dan moet je daar ook mee om kunnen gaan. Dat lukt je misschien niet alleen met het trainen van skills, ik denk dat je zo’n situatie ook gewoon eens moet ondergaan.”

 Wil jij dit ook? Solliciteer direct

Terug naar het overzicht
Finance Professional Wouter