Waarom begint een juf aan een Finance Traineeship?

Als je het tien Fincanen vraagt, hebben ze tien keer een andere achtergrond. Wat drijft hen dan toch naar het Finance Traineeship bij Fincade en wat komen ze daarin tegen? We vroegen het aan voormalig Basisschooljuf Bianca Taal, finance professional sinds oktober 2017.

“Al tijdens mijn studie twijfelde ik of het onderwijs wel echt iets voor mij was. Toch wilde ik het een kans geven, dus ik heb één jaar voor een eigen klas gestaan. Toen wist ik het zeker; dit is niets voor mij.

Voor de PABO was ik gestart met de opleiding tot lerares Wiskunde. Daaruit bleek mijn affiniteit met cijfers al. Nu wilde ik weer terug die kant op, het liefst gecombineerd met wat ik leuk vind aan het lesgeven; het begeleiden van mensen en hen iets leren.”

De Finance in zonder ervaring

“Bij het op een rijtje zetten van de opties om met cijfers aan de slag te gaan kwam ik ook het Finance Traineeship van Fincade tegen. Het gesprek dat ik daar had met Marco de Ruiter (Algemeen directeur, red.) gaf me meteen het gevoel dat ze het echt in mij zagen zitten. Ondanks dat ik geen ervaring of papiertjes had! Het draait hier om mijn ontwikkeling, als Finance Trainee sta je centraal. Dat motiveerde me enorm dus toen besloten we samen om ervoor te gaan.”

Uitdagende opdracht

Na de interne opleiding in de eerste maand ben ik gestart bij Nationale Nederlanden. Dat was meteen een super uitdagende opdracht en misschien niet een waarvan ik zou denken dat die het allerbeste bij me past. Maar je moet het vak toch leren kennen. Ik heb daar gewerkt aan de contractendatabase, ten tijde van het samengaan met Delta Lloyd.

Enerzijds bestonden mijn werkzaamheden uit het analyseren van het financiële aspect van de contracten, anderzijds had ik een verbindende rol tussen de twee bedrijven. Ik ging regelmatig naar Delta Lloyd toe om met hen te bespreken hoe zij zich konden gaan vormen naar de nieuwe werkwijze vanuit Nationale Nederlanden.”

De perfecte match

Op de vraag of Bianca nog steeds het gevoel heeft dat zij en haar ontwikkeling centraal staan nu ze verder gevorderd is in haar Finance Traineeship is ze stellig. “Ja, dat merkte ik bijvoorbeeld bij het vinden van mijn volgende opdracht. Ik ben nu ondertussen enkele maanden bij McDonalds. Sjoerd Streekstra (Accountmanager, red.) heeft echt een super goede match gemaakt! Dit is precies de opdracht die ik nodig heb.

Ik wilde graag een opdracht die mij helpt bij het oriënteren. Deze opdracht is zo open dat het mij de kans geeft om te ontdekken wat het allerbeste bij mij past. Het belangrijkste in deze opdracht is dat ook McDonalds, net als Fincade, in mij gelooft.

Ik mag overal meekijken. Wij hebben nu een inwerkplan van een jaar gemaakt, waarin ik alle processen ga zien. Ik ga tijdens en na deze inwerkperiode aan de slag met het verbeteren van de processen.”

Klant fincade mcdonalds

Coaching on the job voor elke Finance Trainee

De coaching en begeleiding van accountmanagers van Fincade houdt niet op als je als Finance Trainee ergens een opdracht doet. Bianca: “Ook al mag ik aan het einde van dit traject (twee jaar, red.) overstappen naar McDonalds, mijn collega komt elke maand langs. Hij is heel erg betrokken bij mijn ontwikkeling.

Daarnaast heb ik wekelijks een gesprek met mijn coach van McDonalds. Van haar krijg ik ook veel steun. Bij haar kan ik terecht als ik ergens tegen een probleem aanloop. Ook als ik een verbeteridee heb motiveert zij mij om daarmee aan de slag te gaan.”

Verbeteringen doorgevoerd

Ondanks dat Bianca tijdens dit schrijven pas enkele maanden bij McDonalds aan de slag is, heeft ze al wel (samen met haar collega’s) enkele verbeteringen kunnen doorvoeren. “Voorheen werden facturen per onderwerp door verschillende collega’s ingeboekt. Als eerste project ben ik dit proces gaan centraliseren. Ik heb er voor gezorgd dat het één proces is geworden.

Daarnaast zijn er ook al kleine dingen verbeterd. Door bepaalde informatie aan elkaar te koppelen zijn rapportages, die voorheen nog gedeeltelijk handmatig gingen, makkelijker en sneller inzetbaar geworden. Door dit soort effectiviteitsslagen komt er meer tijd vrij voor andere zaken.

Het volgende project waarmee ik aan de slag ga is het digitaliseren van de facturen en optimalisering van het facturatieproces. Er wordt daarvoor een nieuw softwarepakket aangeschaft. Ik word nu betrokken bij de gesprekken met de leveranciers van de verschillende softwarepakketten.” aldus Bianca.

Belangrijkste les: vraag feedback

Inhoudelijk heeft Bianca de afgelopen periode veel geleerd. Maar wat is nu de belangrijkste les geweest? Bianca: “Dat ik nu weet wat ik als persoon nodig heb om zo goed mogelijk tot mijn recht te komen en me zo goed mogelijk te ontwikkelen. Ik heb bijvoorbeeld feedback nodig. Dus nu spreek ik maandelijks met mijn manager om te evalueren wat wel en niet goed gaat. Ik vraag daar pro-actief om in plaats van dat ik het zelf ga invullen.”

Carrièreswitch naar een Finance Traineeship? Een advies van Bianca.

Misschien ben jij nu ook nieuwsgierig geworden naar het Finance Traineeship bij Fincade. In dat geval heeft Bianca nog een paar tips voor je:

“Ik vind dat je je huidige baan, of een baan in de richting van je studie, wel echt moet proberen. Vol overgave. Maar als je je volledig hebt ingezet en het werkt niet, dan mag je dat ook accepteren en een andere keuze maken. Blijf niet doormodderen, na een jaar of twee weet je best wel of het je ding is of niet.

Is dat het niet en lonkt de Finance? Dan kan je met een Finance Traineeship van Fincade echt een switch maken. Zonder dat je weer een 4-jarige studie hoeft te doen. Fincade wil in je investeren als je er zelf ook echt voor gaat. En daarnaast moet je wel reëel zijn. Als je zoiets als een Finance Traineeship een kans geeft zijn je eerste werkzaamheden niet altijd de spannendste klusjes. Maar de uitdagingen komen na wat ervaring zeker op je pad!”

Ga naar het Finance Traineeship

Terug naar het overzicht
Finance Traineeship Bianca