‘Jammer dat je weggaat’

Een beter compliment kan je eigenlijk niet krijgen als je als Finance Professional gedetacheerd bent en je opdracht eindigt. Vanaf de start van zijn eerste baan heeft Joery veel in zichzelf geïnvesteerd. Nu is hij vooral trots op wat hij heeft bereikt. Hier vertelt hij je over de stappen die leidden tot een opdrachtgever die je gaat missen.

Voor zijn start bij Fincade werkte Joery twee jaar bij een accountantskantoor. Daar begon hij onderaan de ladder. Joery: “Als je een jaarrekening gaat maken, moet je wel weten hoe de boekingen het hele jaar zijn gedaan. Dus ik ben begonnen met het boeken van facturen. Toen dat goed ging heb ik de jaarrekeningen opgesteld. De volgende stap was dat ik prognoses ging maken voor MKB klanten en ik ben stagiaires gaan begeleiden.”

Detachering via Fincade

Na twee jaar maakte Joery de overstap naar Fincade. Een nieuwe werkomgeving met nieuwe kansen en uitdagingen. In de opdrachten die je via Fincade bij organisaties doet voelt hij zich onderdeel van die organisaties. “Dat vind ik veel leuker dan het eenrichtingsverkeer bij het accountantskantoor. Je ziet nu echt de meerwaarde van bijvoorbeeld investeringen.”, zegt Joery.

Werken bij Fincade betekent dat je gedetacheerd bent en meerdere organisaties, projecten en mensen leert kennen. Joery vervolgt: “Bij detachering wist ik dat je elke keer opnieuw begint bij een organisatie. En dat je elke keer opnieuw je collega’s en je taken moet leren kennen. Maar dat is het probleem niet. Het weggaan. Dát vind ik lastig.”

Opdracht

Joery is sinds enkele maanden aan de slag bij zijn tweede opdrachtgever via Fincade. Een detacheerder van IT-professionals. En als het aan de CFO van zijn opdrachtgever ligt, dan zou hij niet eens meer vertrekken.

Bij de start van deze opdracht was er een achterstand op de administratie. Hierbij kwam zijn kennis en ervaring op het gebied van accounting hem goed uit. Want om alles vlot te trekken heeft hij eerst een nieuw fundament gelegd met werkzaamheden waar hij al bekend mee was, namelijk het boeken van facturen.

Binnen enkele weken was alles op de rit. Joery houdt zich nu onder meer bezig met het goedkeuren van de facturen en het regelen van betalingen. Volgende maand komt de accountant voor de maandafsluiting. Dan moet alles natuurlijk goed aansluiten.

Stap gezet

“Ik heb nu meer uitdagende werkzaamheden dan in mijn vorige opdracht. Meer controlling werkzaamheden waarbij ook leidinggeven komt kijken. In mijn vorige opdracht werd ik gecontroleerd en nu controleer ik,” lacht Joery. “Ik heb een stap gezet en draag nu meer verantwoordelijkheid.”

In zijn opdracht  heeft Joery veel contact met collega’s en helpt hij hen waar mogelijk. Joery: “Er is voor mijn komst bijvoorbeeld iemand met veel ervaring vertrokken. Ik neem de taken tijdelijk waar, maar er is een vervanger gevonden. Hem werk ik nu in en rond de laatste waar te nemen projecten af.”

Uitdagingen; procesoptimalisatie en digitalisering

Je normale werkzaamheden hebben al zo hun uitdagingen, maar daarnaast zijn er vaak ook organisatorische uitdagingen waarmee je je kunt bemoeien. Of beter, waar je je kunt laten zien. Het zijn kansen die je kunt pakken.

Zo heeft Joery zich vastgebeten in de procesoptimalisatie van het softwarepakket Exact Online. “Dat was best een project. Ik heb uren met de leverancier van dit softwarepakket aan de telefoon gehangen. Maar het is gelukt! Daar ben ik heel erg blij mee en trots op. En mijn opdrachtgever natuurlijk ook. Ik vind het een leuk compliment dat die dan aangeeft het jammer te vinden als ik weg ga.

Daarnaast hebben we de afgelopen maanden ook een digitaliseringsslag gemaakt. In de eerste weken heb ik bijvoorbeeld de bankboekingen digitaal opgeslagen. De kasten waarin voorheen alle prints werden opgeslagen kunnen binnenkort voor iets anders gebruikt gaan worden. Digitaal is het ook een stuk makkelijker zoeken. Nu is het de norm om zo veel mogelijk digitaal te doen.”, zegt Joery.

Gegroeid in soft skills

De vakinhoudelijke kennis en ervaring die hij in zijn voorgaande functies heeft opgedaan kon Joery dus weer heel goed toepassen. Maar het was niet alleen vakinhoudelijke kennis en ervaring die hij zich bij Fincade heeft eigen gemaakt. Juist ook in zijn zogenaamde soft skills (bijvoorbeeld communicatieve-, sociale vaardigheden) is hij gegroeid.

Joery: “Ik ben bijvoorbeeld veel meer bezig met het coachen van collega’s, leg veel meer dingen uit aan anderen. Daar ben ik echt beter in geworden. Voorheen had ik daar ook niet zoveel geduld voor, maar ook dat gaat beter. Toen ik begon moest ik ook alles vragen en dat vind je dan soms best vervelend. Dan is het fijn als er iemand is die je dingen uitlegt. Bovendien wil je gewoon niet dat iemand iets verkeerd boekt, zodat we het dan achteraf moeten corrigeren.”

Trainen voor de toekomst

In zijn volgende opdracht zou Joery graag nog meer met rapportages en leidinggeven aan de slag willen gaan. Nog meer controlling. “Bij Fincade heb ik nu de trainingen over Power BI en Tableau (Business Analitics en Business Intelligence software, red.) gevolgd. Ik denk dat dat echt de toekomst voor rapportages is. Heel leuk om dat te mogen volgen.”

Investeer nu ook in jouw Finance carrière

Wij blijven Joery op de voet volgen en coachen in zijn ontwikkeling. Jou straks ook? Check hiervoor onze vacatures maar eens, of neem direct contact op!

Terug naar het overzicht
Finance Professional Joery