Wat doet een financial controller?

Financial controller: een mooie functie binnen de financiële wereld. En een functie die we regelmatig terughoren in de ambities van de young professionals die bij Fincade in dienst (willen) komen. Maar wat doet een financial controller eigenlijk? En welke vaardigheden en competenties heeft de moderne financial controller?

Wat is een financial controller?

Een financial controller is verantwoordelijk voor accurate, tijdige en volledige rapportages met financiële informatie, zodat alle interne en externe stakeholders op het juiste moment beschikken over de juiste informatie. Werkzaamheden variëren van het opstellen van maand-, kwartaal- en jaarrapportages voor de directie en/of aandeelhouder(s) tot het opstellen van fiscale rapportages en rapportages voor organisaties als het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) of de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Een financial controller, althans de moderne financial controller van Fincade, is zeker geen saaie stoffige boekhouder. Hij of zij is namelijk ook degene die de vertaalslag van de relevante wet- en regelgeving naar de dagelijkse praktijk maakt, risico’s identificeert, bewustzijn creëert in de organisatie en meedenkt over de strategie. Toekomststrategieën moeten immers niet alleen worden gebaseerd op toekomstverwachtingen, maar ook op ervaringen en data uit het verleden. Een enorm brede en verantwoordelijke rol dus! Lees verder voor meer informatie, of ga direct naar onze vacatures

Plaats in de organisatie

In veel organisaties valt de afdeling Financial Control onder de stafafdeling ‘Finance’. Afhankelijk van de omvang van de organisatie kan een financial controller ook onder de volgende afdeling(en) vallen: Business Control, General Ledger, Order to Cash (O2C, Debiteurenadministratie) en Record to Report (R2R, Crediteurenadministratie). Bij veel organisaties zijn de drie laatstgenoemde afdelingen gegroepeerd in een Financial Shared Service Centre.

Uitstekende kennis van wet- en regelgeving én boekhouden

Van een financial controller wordt actuele kennis van wet- en regelgeving verwacht. Iedere in Nederland gevestigde onderneming is namelijk verplicht de jaarrekening te rapporteren volgens de in Nederland geldende wet- en regelgeving, ook wel DUTCH GAAP genoemd. Binnen grotere organisatie bestaat er daarnaast vaak de verplichting en/of wens om volgens een tweede rapportagestandaard verantwoording over de geleverde financiële prestaties af te leggen. Bijvoorbeeld volgens US GAAP (Amerikaanse regelgeving) of IFRS (regelgeving voor beursgenoteerde EU-bedrijven).

Iedere vorm van regelgeving vraagt een andere boekhoudkundige verwerking. Een financial controller is niet zelf de hele dag aan het boekhouden, maar moet wel in staat zijn om de door andere afdelingen gemaakte boekingen te begrijpen en eventueel aan te passen voor de verschillende rapportagestandaarden.

Uitstekende communicatieve vaardigheden

Gelet op de positionering van de afdeling Financial Control binnen de organisatie en de rol van de financial controller, moet een financial controller ook beschikken over uitstekende communicatieve vaardigheden. Om iedere financiële rapportage van de juiste toelichting te kunnen voorzien, is het van essentieel belang om met alle lagen van de organisatie te kunnen schakelen. Daarbij moet een goede financial controller zich altijd goed in zijn of haar stakeholder(s) verdiepen.

Waarom zou je financial controller bij Fincade worden?

Fincade biedt je de kans om je finance carrière écht een vlucht te laten nemen. Door onze unieke combinatie van werken en leren binnen de Fincade Finance Academy [link] bieden we je continu persoonlijke begeleiding en coaching on the job, waardoor je razendsnel groeit.

Lijkt dat je wel wat? Dan komen we graag met je in contact!

Bekijk nu onze vacatures

Waarom een financial controller van Fincade?

Zowel starters en young professionals als ervaren financials krijgen vanuit de Fincade Finance Academy alle relevante handvatten aangereikt om niet alleen nu, maar ook in de toekomst succesvol te zijn als financial controller. Zo werken we niet alleen aan hun kennis van de ‘harde kant’ (wet- en regelgeving, boekhoudkundige vaardigheden, advies- en rapportagevaardigheden, informatievoorziening), maar ook aan hun communicatieve vaardigheden. Daarmee hebben al onze finance professionals een brede set aan competenties en vaardigheden.

Wil je eens verder praten over hoe finance professionals van Fincade van toegevoegde waarde voor jouw organisatie kunnen zijn? Of ben je benieuwd welke kandidaten we voor je in petto hebben? Kijk dan vooral eens verder op onze website, of neem meteen contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Fincade

Fincade (voorheen Qompetence) staat voor FINance CAreer DEvelopers. Wij geven starters en young professionals de kans om de allerbeste finance professionals te worden. En daar plukken onze opdrachtgevers de vruchten van.

Wij zijn een betrokken, open en ambitieuze organisatie. Bij ons staan mensen op de eerste plaats, altijd. Wij zijn betrokken bij onze professionals en onze opdrachtgevers. En net zo ambitieus als zij.

Bekijk onze actieve vacatures