Wat jij moet weten over Finance Traineeships in Nederland

Je bent starter of young professional en wilt carrière maken in Finance. Overweeg je een traineeship als ideale eerste stap om door te groeien naar een topfunctie in finance? Het aanbod is groot. Hier lees je hoe je het traineeship kiest wat het beste bij jou past.

Welke typen traineeships zijn er?

Traineeships in Nederland zij grofweg onder te verdelen in de volgende soorten:

 • Management traineeships
 • Professional of specials traineeships
 • Traineeships bij de Rijksoverheid en Gemeenten

Een financial traineeship valt in de categorie professional traineeships. Dit zijn traineeships waarin financial trainees worden opgeleid tot vakspecialist op het gebied van Finance en Control.

Wat is een Finance Traineeship?

Een traineeship Finance is een bijzondere startersfunctie waarin werken en leren wordt gecombineerd. In een periode die varieert van gemiddeld 1 tot 3 jaar doorloop je als finance trainee een speciaal samengesteld programma van leren, werken en begeleiding. Vaak werk je mee in verschillende functies op het gebied van Finance en Control op afdelingen zoals Accounting, Controlling, Reporting, of Audit. De organisatie waarin je in dienst bent biedt jou zo de mogelijkheid om te ontdekken wat bij je past en je in een hoog tempo te ontwikkelen tot een top Finance Professional.

Hoe werkt een Finance Traineeship in de praktijk?

Een financial traineeship in Nederland bestaat over het algemeen uit drie onderdelen; opleiding, werken in de praktijk en coaching / begeleiding. Nu is het ene traineeship finance het andere niet. Er bestaan verschillen in opleidingen, trainingen en cursussen. Standaard, of op maat? De begeleiding en coaching is ook niet overal hetzelfde. Soms werk je als finance trainee kort in verschillende functies bij een organisatie. Bij andere traineeships werk je in dezelfde rol op verschillende afdelingen of zelf bij verschillende bedrijven. Of je doet bij één bedrijf twee jaar lang verschillende opdrachten. Zoals bij Fincade. Daar kiezen we voor omdat je zo de grootste groei doormaakt.

Wat zijn de voordelen van een Finance Traineeship?

Overweeg je een traineeship in finance, maar weet je nog niet helemaal of het wel bij je past? In de volgende alinea hebben we enkele aandachtspunten voor je op een rij gezet en hieronder sommen we enkele voordelen voor je op.

 • Werken en leren tegelijk
 • Begeleiding en coaching
 • Snelle persoonlijke en professionele ontwikkeling
 • Snel inzicht in het vakgebied Finance en Control
 • Na het finance traineeship je ideale baan als finance professional

Past een Finance Traineeship bij jou?

Vergis je niet. Organisaties stellen hoge eisen aan hun finance trainees. Zij zijn op zoek naar toptalent die ze klaarstomen voor topfuncties. Om voor een selectieprocedure (vaak meerdere rondes, mogelijk bestaande uit gesprekken, assessments, rollenspellen, workshops, opdrachten etc.) te worden uitgenodigd moet je dus bijvoorbeeld ambitieus en gedreven zijn, hard willen werken, doelbewust en leergierig zijn en je moet ijzersterke communicatieve en politieke skills hebben. En er is nogal wat concurrentie, dus je moet je dus onderscheiden. Daar spelen studierichting en nevenfuncties bijvoorbeeld een rol. Ben je er nog? Past het nog?

Bestudeer dan ook de Finance Traineeships zelf eens goed. Hoe zit het met die opleidingen? Waar en hoe ga je als finance trainee werken en krijg je inderdaad die continue begeleiding?

Nog steeds een wow-gevoel? Ga ervoor, er ligt een mooie toekomst voor je!

Voordelen Finance Traineeship bij Fincade

Ga je voor een financial traineeship? Gaaf! Dan ben je hier op de goede plek.

Een finance traineeship bij Fincade onderscheid zich in de markt op een aantal voor jou belangrijke punten:

 • Je achtergrond vinden we minder belangrijk dan je potentie. ‘Beter dan wat iemand is op dit moment, is wat iemand wil worden’
 • Persoonlijk ontwikkeltraject op maat
 • Continue begeleiding en coaching ‘on the job’ gedurende je gehele financial traineeship
 • Opdrachten bij verschillende organisaties in profit en non-profit

We willen je graag leren kennen. Neem jij het initiatief voor een afspraak? Wellicht geef jij dan binnenkort een kickstart aan je finance carrière als finance trainee bij een van onze opdrachtgevers.